یک سخن

گلیسرین GLYCERINE

برگزیده از مطالب کتاب در دست تالیف « سمیت لوازم آرایشی »  استاد دکتر احمد صبوراردوبادی


گلیسرین GLYCERINE

مایعی است که در صورت خلوص به غلظت شیرۀ غیط سفید یا بیرنگ و بدرجه ناخالصی شیرین و بهر نسبت در آب محلول و بدون هرگونه ضرری بطور خالص و یا محلول در آبش قابل مصرف برای نرم شدن و نرم ماندن پوست بوده و مصرف کننده را از همۀ انواع لوازم آرایشی معروف به «نرم کننده» بی نیاز می­کند و از آنجا که خود گلیسرین یکی از ترکیبات شیمیائی موجود در ساختمان طبیعی سلول است (مانند املاح و ترکیبات آلی دیگر) از این رو با ساختمان سلولها کاملاً سازگار بلکه در مقامی یکی از مواد تغذیه­ای مورد نیاز سلولها به شمار رفته و در تامین سلامت سلولهای پوست بدن نقش حیاتی دارد. گلیسرین از نظر علم شیمی در ردیف نوع الکلها قرار گرفته و در ترکیب با اسیدهای چرب نقش یک آلکل سه ظرفیتی بازی می­کند. گلیسرین در طبیعت در همه چربیهای نباتی و حیوانی بصورت ترکیبی با انواع اسیدهای چرب (از اسیدهای آلی) موجود و از ردیف مواد مورد نیاز بدن است که در ضمن تغذیه چربی های نباتی و حیوانی روزانه مقادیری از آن مورد استفاده بدن انسان و حیوانات علفخوار قرار می­گردد و چون چربیهای نباتی و حیوانی برعکس روغن­های معدنی مانند نفت- وازلین در برابر قلیائیات بزودی به دو مولکول اسید چرب و مولکول گلیسرین تبدیل شده و باصطلاح چربی­ها با حل کردن و یا شستوشو از بین می­رود از این­رو است که برای پاک کردن چربی­های نباتی و حیوانی از دست و لباس و غیره بکار بردن صابون (به شدت قلیائی است) کافی می­تواند باشد که به سرعت مولکولهای درشت چربی­ها را بدو جزء اسید چرب و گلیسرین تبدیل می­کند گرچه در گذشته تنها در تجزیه چربی­های حیوانی گلیسرین بدست می­آوردند اما امروزه از ترکیب عناصر شیمیائی از راه سنتی اولیه­اش (که تنها کربن- هیدروژن- اکسیژن است) به مقادیر زیادی می­توانند ساخته و به مصارف طبی و صنعتی برسانند و چون در بازار تجارت گران قیمت است با آب افزودن بیشتر مورد تقلب واقع می­شود که معمولاً با افزودن مقداری آب یا شیرۀ رقیق قندی بر حجم آن می­ا­­فزایند گرچه از قدرت و کارآیی آن می­کاهد ولی معذلک نوع تقلبی آنهم سمّی نبوده و نگران کننده نیست نهایت از اثرگذاری آن (در صورتیکه تنها با آب یا شیره رقیق مخلوط کرده باشند) می­کاهد و معذلک این نوع تقلبی آنهم نقش نرم کننده در روی پوست دارد.

طرز استعمال- گلیسرین خالص که مایعی غلیظ است نمی­توان بعنوان نرم کننده پوست مورد استفاده قرار داد زیرا قابل سلولهای پوست و مخاط نمی­شوند و بهمین لحاظ است که باید با مقادیر مختلفی آب بشرح زیر مخلوط کرده و بکار ببرند:

اول- مقداری گلیسرین مایع را با دو برابر حجم آبجوشیده سرد شده کاملاً بهم زده و محلول حاصله را می­توانند در ظروف شیشه­ای یا پلاستیکی نگهداری کنند که در اینصورت آن محلول دارای پنجاه درصد () گلیسرین است که پس از شستوشوی کامل دست یا صورت یا هر موضعی از پوست با حوله آبش را بگیرند و قبل از خشک شدن موضع چند قطره از این محلول در کف دست ریخته با مالش به تسریع جذبش کمک کنند و یادآوری می­شود که اگر از محلول بیش از حد لزوم بکار ببرند اعضاء خیس شده با محلول دیرتر می­خشکد و از این رو است که باید برای نرم کردن دستها از اول بیش از دو سه قطره به موضع ریخته نشود که دیر خشک شدنش مانع فعالیت با دست می­گردد و مالیدن روزی دو بار (صبح و شب) کافی است پوست را همیشه نرم کند و چون با آب شسته و از بین می­رود هیچگونه اشکال شرعی در غسل و وضو ندارد.

دوم- از آنجا که محلول پنجاه درصد () گلیسرین دیرتر جذب شده و از پوست دیرتر از بین می­رود برای کسانیکه فرصت کافی ندارند و یا می­خواهند زودتر بکارهای خود برسند مانند کدبانوهایی که در روز بارها به شستشوی دست می­پردازند در این قبیل موارد بهتر است بجای محلول پنجاه درصد سی درصد () از محلول گلیسرین بدین ترتیب تهیه کنند که مقداری گلیسرین مایع را با دو برابر حجم آبجوشیده سرد شده مخلوط کرده و کاملاً بهم زنند مثلاً بقدر یک پیمانه یا یک استکان کوچک از گلیسرین را با دو پیمانه کوچک مخلوط کرده و در بطری نگهداری کنند و در موقع لزوم باز ابتدا دو سه قطره در موضع ریخته و مالش دهند اگر مقدار مصرفی بیش از حد لزوم نباشد با چند دقیقه مالش موضع در کمتر از پنج دقیقه آثار ظاهری آن بکلی از بین میرود و مانند محلول اول آثار چسبندگی نشان نمیدهد و لذا در روز چندین بار می­توان برای حفظ نرمش و لطافت پوست از آن استفاده کرد که بدین طریق زن مسلمان را از انبوه انواع لوازم آرایشی تجارتی بی نیاز می­کند!!.

منبع : سایت www.ordoubadi.ir

دیدگاهتان را بنویسید